A wellstar alga komplex » Spirulina, Chlorella, Haematococcus pluvialis, Lithotamnium calcareum

Spirulina Platensis – A „zöld erőmű”

A Spirulina mikroalga mikroszkóp alatt spirál formát vesz fel – Erre utal botanikai elnevezése is, mely „kis spirálvonalat” jelent.

A nagyjából 1 mm méretű kék-zöld mikroalga valójában egy baktérium, elősegíti a természetben az organikus anyagok szintézisét, és az oxigén termelését.

A Spirulina fogyasztásával támogathatjuk szervezetünk általános egészségét, immunrendszerünk működését,  javulhat az emésztés, a fizikális és mentális energiánk. Továbbá, jótékony hatást gyakorolhatunk a vérnyomásra is.

Dr. Earl Mindell a ’Vitamin Bibilia’ c könyv szerzője úgy ír a Spirulináról, mint „A természetes tápanyagforrások legkiválóbbikáról, mely könnyen emészthető, és teljes értékű fehérjeforrás”.

A kék-zöld alga savtalanítja, regenerálja, immunizálja a sejteket.  Biohasznosulása pedig közel maximális (95%)!

A Spirulina sajátos, és egyben egyedülálló vitális anyag-tartalommal jellemezhető ⇒ 1g Spirulina tápanyagtartalma 1 kg zöldségével egyezik meg!

Megjegyzés: Vitális anyagoknak azokat az anyagokat nevezzük, melyeket a test az általános anyagcsere fenntartásához használ. Így pl.: vitaminok, zsírok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek stb.

A mikroalga hasznosulását segíti, hogy sejtfala nem emészthetetlen, hanem pont ellenkezőleg: emészthető.

A Spirulina rengeteg, az egészség szempontjából nélkülözhetetlen összetevőt tartalmaz:

 • Fehérjetartalma akár a 70%-ot is elérheti. A teljes értékű fehérjék mellől nem hiányozhatnak az aminosavak sem, beleértve mind a 8, ún. esszenciális aminosavat.
 • Vitaminok (pl. E, C, B) és ásványi anyagok/nyomelemek (mangán, kalcium, magnézium) pótlását is segíti. SCHL
 • Természetes vaspótló: Jellemzően 10 mg Spirulinában 10 g bioaktív kötésű vas van jelen.
 • Antioxidánsai (karotinoidok, fikocianinok) erősítik a szervezet védelmi mechanizmusait.
 • Bár klorofilltartalma elenyésző a Chlorellához képest, a zöld színanyag színesíti a Spirulina összetételét is.
 • Tartalmaz többszörösen telítetlen Omega-6 zsírsavakat: a gyulladáscsökkentő hatásairól ismert Gamma-linolénsav (GLA) tartalma kiemelendő.
 • Értékes pigmentje, a fentebb a fikocianin amellett, hogy a Spirulina jellegzetes színét adja, segíthet javítani a vérképzésen, a fehér vérsejtek védekező szerepén.
 • A feniletilamin (az amfetaminok csoportjába tartozó ingerületátvivő elem) javíthat a szellemi teljesítőképességen és hangualton.

Chlorella Vulgaris – A méreganyagok kivezetője

Az édesvízi zöld színű Chlorella Vulgaris figyelemreméltó méregtelenítő. Serkenti a káros anyagok, a mindennapok során felhalmozódó toxinok eltávolítását. Sejtszinten hat, áthatol a sejtek falain, azonban nem károsítja azokat.

A zöld alga sajátossága, hogy miután összegyűjti a nehézfémeket, segít kivezetni azokat a szervezetből. A gyomor-bél traktus mellett,  az ereket, és a test raktárait, mint pl. a zsírszövetet is segít megtisztítani.

Méregtelenítő tulajdonságai túlnyomó részt „az áldásos zöld anyagnak”, vagyis a klorofillnak köszönhetőek.

A klorofill hatására egyébként a Chlorella a természetben 10-szer több oxigén felvételére, és szén-dioxid megkötésére képes mint környezete.

Tápanyagtartalma miatt hatásos immunerősítésre, az emésztési funkciók támogatására, a bélflóra regenerálására, vagy például antioxidánsai miatt a szív -és érrendszer védelmére is.

A Chlorella összetétele:

 • Az alga B-vitamin komplexnek is tekinthető, tehát a B-vitaminok egész családját tartalmazza. Mint B-vitamin komplex részt vesz az egészséges bélflóra kialakításában, az emésztés és bélműködés szabályozásában, jót tesz az agyi funkcióknak is.
 • Teljes értékű fehérjéi mellett jelen vannak az értékes aminosavak.
 • A B-vitamin mellett további vitaminokat (C, E, K), valamint ásványi anyagokat és nyomelemeket (mint pl. magnézium, kálium, vas, cink), és rostanyagokat is tartalmaz.
 • Klorofill tartalma 4%-ra tehető.
 • Esszenciális többszörösen telítetlen zsírsavakat (Omega3 és Omega6) is izoláltak a Chlorellában.
 • Immunrendszer erősítő molekulákat, poliszacharidokat is tartalmaz.
 • Dr. Minchinori Kimura kutatásai során DNS és RNS jelenlétét is kimutatta a zöld algákban.

A Chlorella Vulgaris hatásrendszerét a kutatók átfogónak tartják, melyet összefoglalva ’Chlorella Growth Factor’-nak (’CGF’, magyarul Chlorella Növekedési Faktor) neveznek.

Lithotamnium Calcareum – “Az építőmester”

A fosszilis vöröses-lilás, igazából makroalgát a 19. századtól tartják hivatalosan nyilván.

A tengervizet kedvelő alga vitaminokat, némi fehérjét, több mint harminc fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz (pl. magnézium, cink, jód, réz, szelén.)

Kiemelendő réztartalma (a hemoglobin-képzéséhez szükséges), ugyanakkor igazán kalcium-összetétele teszi különlegessé! 34%-ban tiszta, szerves kalciumot tartalmaz!

Tudományosan bizonyított, hogy a szerves kalcium  a szintetikusnál  sokkal jobban képes felszívódni. Ezt a hatást még tovább fokozhatja a Spirulina és a Lithotamnium kölcsönhatása

A kalcium alapvető elem, hiszen többek között: >>

 • A test alapvető építőeleme, csontok, izmok, fogak egészségéhez nélkülözhetetlen.
 • Hiányában olyan súlyos egészségügyi problémák léphetnek fel, mint a csontritkulás.
 • A csontszövet megtartása kalcium nélkül elképzelhetetlen!
 • Kedvezően hat a vérnyomásra is.  Ugyanakkor kalciumra van szükség a vérképzéshez,  az inzulin kiválasztásához, vagy a szív izmainak megfelelő összehúzódásához.
 • Segít fenntartani a szervezet gyengén lúgos közegét.
 • A vas és a B12-vitamin minél hatékonyabb felszívódásához fontos nyomelem.
 • A magnéziummal közösen a hangulatra is hat, kiegyensúlyozottabbá téve azt.

Haematococcus Pluvialis – Antioxidáns “csoda” a természetből

Haematococcus Pluvialis édesvízi, körülbelül 0,1 mm nagyságú mikroalgát természetes asztaxantin tartalma emeli ki.

Már 1797-ben egy francia tudós, Girod-Chatrans megfigyelte, hogy erős napsugárzás, vagy tápanyaghiány esetén a mikroalga vérvörösre pigmentálódik. Ennek az elszíneződésnek az okát az 1940-es évek közepén nevezték meg: Az alga által termelt asztaxantin.

Az asztaxantin termelése lényegében egy védőfunkció, melynek hatására a nagy melegeket, vagy a tápanyagszegény időszakokat az algák képesek átvészelni!

Az asztaxantin a legerősebbnek tartott antioxidánsok egyike!

Az antioxidánsok testünk számára nélkülözhetetlenek, hiszen alapvető feladatuk a reakcióképes és ebből adódóan kártékony, sejtromboló hatású szabad gyökök szabályozása. Amennyiben ugyanis a szabad gyökök száma megszaporodik a szervezetben, akkor a sejtromboló hatások következtében degeneratív jellegű betegségek is fenyegethetnek bennünket!

A karotinok csoportjába sorolható asztaxantin egyedülálló antioxidáns hatékonysággal jellemezhető. Jóval hatékonyabb sejtszintű védelmet nyújt, mint a közismert antioxidánsok:

 • 20-szor erősebb, mint a szintetikusan előállított asztaxantin,
 • 50-szer erősebb, mint a béta-karotin,
 • 60-szor erősebb, mint a C vitamin,
 • 550-szer erősebb, mit az E vitamin.